Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Biografie Boekje Nierfalen Leidschdagblad Nooit verleden tijd Ellis & Elisabeth Gezocht Familie Toneel R.a.veen R.a.veen 2 Scholen Rec 4 Radio&TV Zonnestraal Contact Gastenboek Leuk om naar te kijken  Boek Presentatie 

Zonnestraal

Sanatorium Zonnestraal Hilversum

In 1947 openbaarde zich door longbloedingen de tuberculose die tijdens de maanden dat ik zwierf door Amsterdam zonder onderdak, geen hygiene en vooral gebrek aan eten tot uiting kwam. Bij onderzoek bleek de toestand erger te zijn dan eerst werd verondersteld. Om die reden werd ik met voorrang opgenomen in de dependance van sanatorim Zonnestraal Dat was de Friedmanstichting gelegen aan de Bergweg ook in Hilversum. Op 31 oktober 1947 arriveerde ik daar. Naast het ziekteverslag dat zich in het dossier bevond las men ook in dat zelfde dossier mijn oorlogsverleden. Later begreep ik dat de artsen Bierhorst en Mulder, maar ook het verplegend personeel daarvan op de hoogte waren. Met die wetenschap wist iedereen wel met een ongemakkelijke jongen van 18 jaar om te gaan. Mijn gedrag na de oorlog was natuurlijk niet helemaal conform de normale normen. Later, veel later begreep ik pas waarom ik daar altijd een streepje voor had.

Verder moest het geld komen uit collectes, en de busjes die bij de meeste arbeidersgezinnen werden geplaats in de hoop dat men iedere week een kleinigheid in dat busje zou doen. Op dat busje stond naast het vignet van Zonnestraal ook een tekst die luidde: "Laat licht en lucht uw woning binnendringen" Dit was de gedachte voor de genezing van T.B.C. Mijn genezing ging niet zoals de artsen hadden gehoopt en enkele malen was ik zo ver dat ik mijn bed mocht verlaten en verhuisde ik naar een boshut. Echter na een paar maanden moest ik dan weer horen dat ik weer een bedpatient werd. Dit waren doffe klappen die ik dan te verwerken kreeg, maar je bleek inmiddels zo gehospitaliseerd te zijn dat na een week je er weer aan gewend was geraakt. Uiteindelijk kwam er een dag in 1951dat ik naar huis mocht, echter 1952 werd ik opgenomen in de C.I.Z te Amsterdam waar ik mijn eerste longoperatie kreeg. Nadat ik in 1959 mijn tweede longoperatie had ondergaan kon ik een punt zetten achter de periode tuberculose.

Na een paar maanden in de Friedmann-stichting te zijn verpleegd verhuisde ik naar het sanatroium dat veel indruk op mij maakte. Het waren allemaal zeer indruk-wekkende moderne witte gebouwen, ontworpen in1928 door de architect Jan Duiker. Het geld waarmee het sanatorium bijeen werd gebracht door het z.g. Koperenstelenfonds dat in het leven was geroepen door Ome Jan van Zutphen en Henri Polak.

Volgende pagina